5 mei 2023

Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. De overheid koos voor deze datum omdat op die dag de Duitsers capituleerden.

Deventer werd al eerder bevrijd: 10 april 1945. Dat ging niet zonder slag of stoot. Overal werden na de bevrijding optochten gehouden. De inwoners van Deventer hadden zich bij de bevrijding op 10 april ook al laten gelden. Massaal waren ze de straat op gegaan, terwijl de Canadezen nog in gevecht waren met de Duitsers. ‘We hadden meer moeilijkheden om ons een weg te banen door de feestende burgers dan dat we last hadden van de vijand’, schreef een Canadese kapitein in zijn verslag. Aan de Diepenveenseweg kwamen twaalf feestvierders om het leven door Duits granaatvuur.

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.

Vandaag nog meer feest: Deventer Oranje Vereniging bestaat in 2023 maar liefst 115 jaar. Alle leden en vrijwilligers ontvingen een uitnodiging voor een gezellig samenzijn met uiteraard koffie en gebak.

Uiteraard zal ook een toast op onze Koning en zijn gein niet ontbreken.

Gepubliceerd op: 05-05-2023

Aantal keer bekeken: 55

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in: