Bevrijding van Deventer (10 april 1945)

Bevrijdingsoptochten in Deventer in mei 1945. Overal werden na de bevrijding dergelijke optochten gehouden. De inwoners van Deventer hadden zich bij de bevrijding op 10 april ook al laten gelden. Massaal waren ze de straat op gegaan, terwijl de Canadezen nog in gevecht waren met de Duitsers. ‘We hadden meer moeilijkheden om ons een weg te banen door de feestende burgers dan dat we last hadden van de vijand’, schreef een Canadese kapitein in zijn verslag. Aan de Diepenveenseweg kwamen twaalf feestvierders om het leven door Duits granaatvuur. Gelukkig kon een maand later de bevrijding echt gevierd worden.

Ter ere van de bevrijding van Deventer is een speciale vlag ontworpen. Met deze vlag kunnen Deventenaren alsnog laten zien dat ze de vrijheid koesteren. ,,We moeten toch nog altijd dankbaar zijn voor de vrijheid die we wel degelijk hebben”.

De bevrijdingsvlag is ontwikkeld door het Apeldoorns bedrijf de Veluwse Vlaggen Industrie. ,,Het was een kwestie van een beetje puzzelen. Je combineert de stad, het land en de Canadese bevrijders.  Dat zie je terug in het ontwerp. Het wapen van Deventer zit erin. Die stad is op 10 april bevrijd door de Canadezen.

Dit jaar valt 10 april op een zondag. Op zondag wordt niet gevlagd (met uitzondering van 4 en 5 mei). Derhalve nodigen wij alle inwoners van Deventer uit om op maandag 11 april te vlaggen: de Deventer bevrijdingsvlag óf de Nederlandse driekleur (zonder wimpel).

Voor het complete vlagprotocol: www.vlaginstructie.nl

Gepubliceerd op: 10-04-2022

Aantal keer bekeken: 219

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in: