Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd

Op 10 mei 1940 werd ook Nederland betrokken bij de oorlog, die we nu kennen als 2e Wereldoorlog. Onze vorstin, Koningin Wilhelmina was gedwongen naar Engeland uit te wijken, terwijl kinderen en kleinkind hun toevlucht zochten in Canada. Vijf lange jaren van zinloos geweld zouden volgen, totdat Nederland op 5 mei 1945 was bevrijd. Ook Deventer werd in die oorlogsjaren zwaar getroffen: bombardementen op de stad, vele burgers werden weggevoerd, waarvan grote aantallen nooit meer terugkeerden.

We vieren dit jaar 80 jaar bevrijding.

Sociëteit De Hereeniging organiseert in samenwerking met een verzamelaar een bijzondere tentoonstelling: “Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd”.

Deze educatieve expositie vindt plaats van 10 tot en met 12 april 2025 in het sociëteitsgebouw aan de Grote Poot in Deventer. Neem alvast een kijkje op de website: Societeit De Hereeniging | Tentoonstelling Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd

Noteer alvast de openingstijden van de tentoonstelling:
Donderdag 10 april: 11:00-21:00
Vrijdag 11 april: 11:00-18:00
Zaterdag 12 april: 11:00-16:00

Bevrijdingsfeest op
Zaterdagavond 12 april van 20:00-22:00

De Deventer Oranje Vereniging ondersteunt dit initiatief van harte!
Het persbericht dat de Sociëteit hiervoor uitgaf, delen wij graag:

Oproep: Oorlogsvoorwerpen gezocht voor inventarisatie en unieke tentoonstelling in Deventer

Ter gelegenheid van de 80-jarige bevrijding van Deventer en de regio organiseert Sociëteit De Hereeniging in samenwerking met een verzamelaar een bijzondere tentoonstelling: “Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd”. Deze educatieve expositie vindt plaats van 10 april tot en met 12 april 2025 in het sociëteitsgebouw aan de Grote Poot in Deventer.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Deventer en omliggende regio’s, evenals voor andere geïnteresseerden. Donderdag 10 april wordt door wethouder Rob de Geest en de voorzitter van de Sociëteit Ivo Matser een krans gelegd bij het Twentol monument. Aansluitend volgt een gezamenlijke wandeling naar De Hereeniging, waar de tentoonstelling officieel van start gaat. De festiviteiten worden afgesloten met een spetterend bevrijdingsfeest op zaterdagavond 12 april.

Deventer en omgeving waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding het toneel van indrukwekkende en aangrijpende gebeurtenissen. Om deze geschiedenis tot leven te brengen, is de organisatie op zoek naar oorlogsobjecten die bij particulieren bewaard zijn gebleven. Veel voorwerpen uit de oorlog liggen nog altijd vergeten op zolders, in schuren, kelders of kasten, maar kunnen desondanks voor de organisatie van grote betekenis zijn. Particulieren met oorlogsvoorwerpen wordt gevraagd om voor regionale inventarisatie en eventuele expositie in Deventer contact met Sociëteit De Hereeniging op te nemen.

Oproep aan alle inwoners van de gemeente Deventer en regio

De organisatie roept inwoners van Deventer en omliggende plaatsen op om bij te dragen aan deze tentoonstelling. Of u nu woont in Deventer, Diepenveen, Schalkhaar, Colmschate, Bathmen, Lettele en Okkenbroek, of in de buurtschappen zoals Apenhuizen, De Bannink, Dortherhoek, Averlo en Frieswijk, Linde, Loo, Molenbelt, Oude Molen, Oxe, Pieriksmars, Rande, Snipperling, Tjoene, Zuidloo, maar ook inwoners uit de wijdere regio, zoals uit bijvoorbeeld Twello, Wilp, Voorst, Terwolde, Epse, Gorssel, Joppe, Harfsen, Kring van Dorth en Wesepe – uw hulp is waardevol!

Wat zoeken we?

Gezocht worden militaire voorwerpen van de Nederlandse, Duitse en Canadese legers, zoals bijvoorbeeld: helmen, uniformen, petten, emblemen, insignes/medailles, speldjes, uitrustingsstukken, zoals: (patroon-)tassen, riemen, verrekijkers, gasmaskers, schoeisel, militaire gereedschappen, bajonetten, gevechtsmessen, (sier-)dolken, oorkondes, communicatie apparatuur, zoals radio´s en veldtelefoons, munitiekisten, vaantjes, vlaggen, blikken, (staf-)kaarten uit de oorlogstijd et cetera.

Daarnaast bestaat er ook belangstelling voor oorlogsspullen die te maken hebben met het verzet, collaboratie, het dagelijkse leven in bezettingstijd en de bevrijding door de Canadezen. Documenten, zoals brieven, affiches, pamfletten, kranten, persoonsbewijzen en foto´s zijn tevens welkom.

Mocht u verhalen kennen uit die tijd, of iemand weten die geïnterviewd kan worden, kunt u dat ook doorgeven aan ons.

Voor inventarisatie, aanmeldingen voor bruiklenen, verhalen en tips of het vinden van een goede bestemming voor oorlogsvoorwerpen kunt u vrijblijvend contact opnemen met de organisatie. Ook als u meer over uw objecten wilt weten staan wij u graag te woord. Op afspraak komen wij naar u toe

Contactgegevens

Voor meer informatie, aanmelding of vragen kunt u contact opnemen met:

Adres tentoonstelling: Sociëteit De Hereeniging, Grote Poot 2, 7411 KE Deventer
Data tentoonstelling: Donderdag 10 april t/m zaterdag 12 april 2025

Uw reactie wordt zeer gewaardeerd en discreet behandeld. Samen brengen we de geschiedenis tot leven!

 

Bijgaande foto’s mogen gebruikt worden onder vermelding: Copyright Sociëteit De Hereeniging Deventer

Gepubliceerd op: 10-02-2025

Aantal keer bekeken: 67

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in: