Wij helpen je graag!

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen.

De Nederlandse vlag

Wist u dat de Nederlandse vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang gehesen mag worden, mits aan beide zijden volledig verlicht. En zo zijn er nog veel meer regels over “correct vlaggen”.

De minister-president heeft op 22 december 1980 een vlaginstructie vastgesteld voor het uitsteken van de vlag vanaf rijksgebouwen. Voor lokale overheden geldt deze vlaginstructie ook. Voor particulieren en private instellingen bestaat een dergelijke instructie niet, maar desgevraagd wordt hen geadviseerd deze vlaginstructie te volgen.

Vlaggen mogen niet tussen zonsondergang en zonsopgang worden gehesen of blijven hangen. Een uitzondering geldt bij onbemande openbare gebouwen en in gevallen waarbij de vlag dusdanig verlicht is dat de kleuren goed te zien zijn.

Voor het halfstok hijsen van de vlag wordt de vlag eerst vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. De vlag mag de grond niet raken.

Op 4 mei wordt de vlag halfstok gehesen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang.

Wanneer de Nederlandse vlag gehesen wordt samen met andere vlaggen, dient de Nederlands vlag een ereplaats in te nemen. De ereplaats is de beste plaats, die afhankelijk van de situatie is: vooraan, midden of links vanuit het (aankomend) publiek gezien.

Ook voor andere doeleinden mag de vlag gehesen worden. Bijvoorbeeld bij het behalen van een schooldiploma of het vieren van een jubileum. Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht. Bij bijzondere gebeurtenissen zoals geboorte, huwelijk en overlijden binnen de Koninklijke familie kan er een speciale regeling afgekondigd worden.

Als de dag op een zondag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

  • 31-01 (01-02), Prinses Beatrix (1938), vlag-wimpel
  • 10-04 (11-04), Bevrijding Deventer, (bevrijding) vlag
  • 27-04 (26-04), Koning Willem Alexander (1967), vlag-wimpel
  • 17-05 (18-05), Koningin Máxima (1971), vlag-wimpel
  • 15-08 (16-08), Formeel einde van de Tweede Wereldoorlog, vlag
  • 07-12 (08-12), De Prinses van Oranje – Catharina-Amalia (2003), vlag-wimpel

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in